Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Speels: bent u dat?

Bent u speels of zeggen anderen dat u speels bent? Dan is het zaak om dit artikel te lezen over de kwaliteit speels en de bijbehorende valkuil.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Betekenis en definitie

Speels

 • de kenmerken van speels brengen ons tot een definitie.
 • u hebt veel energie en u beweegt altijd met uw armen of benen
 • u bent fantasierijk: uw hoofd zit vol ideeën
 • u bent losjes: het hoeft allemaal niet zo strak
 • u kunt speels zijn met taal, woorden of juist met getallen en cijfers: het ligt er maar net aan waar uw interesse ligt
 • u mag graag stoeien met anderen
 • u tilt niet heel zwaar aan dingen: u bent niet zwaar op de hand

Hoe zien anderen u?

Vinden anderen u ook speels? Of hebben ze daar woorden voor in de trant van:

 • ‘doe niet altijd zo uitgelaten’
 • ‘beheers je eens een keer’
 • ‘doe niet zo springerig’
 • ‘doe eens rustig’
 • ‘je bent ook een spring in het veld’
 • ‘doe niet zo gemakkelijk of luchthartig’

Wanneer mensen teveel op u reageren met de bedoeling om u te bedwingen en in het gareel te krijgen, is dat een miskenning van uw kwaliteit en kunt u het voelen als een afwijzing. U bent namelijk speels (u speelt het niet!). Wie u daarop afwijst, wijst u af in wie u bent! Zoek vooral mensen die u juist waarderen om uw kwaliteiten en neem afstand van diegene die u daarom afwijst.

Hebt u veel energie?

Waarschijnlijk bent u een energierijk persoon. Soms hebt u zoveel energie dat u het bijna niet kwijt kunt. Past het talent van bewuste beweger bij u? En zet u dat talent ook in? Wanneer u overdadig veel energie hebt en u kunt dat niet kwijt dan kan dat namelijk heel frustrerend zijn.

Valkuil

Uw valkuil kan zijn dat u doorschiet in uw speelsheid. U bent dan overactief of hyper-actief, rusteloos of ongedurig, opgewonden. Anderen kunnen dat kwalificeren als ‘je stuitert alle kanten op’. Belangrijk is dat u de grens weet tussen speels en beheerst zonder dat u uzelf tekort doet.

Werkomgeving

U past waarschijnlijk slecht in een werkomgeving waarbij u strak in het gareel moet lopen. De hele dag op de stoel zitten en alleen maar routinematige werkzaamheden doen, past niet bij u. U gaat zich dan vervelen of u wordt een beetje ondeugend.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens