Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Gevoelig, hooggevoelig of overgevoelig

Bent u gevoelig? Wist u dat dit een kwaliteit is? Het hoort bij uw kracht dus! Iets wat u goed kunt gebruiken en wat u niet kwijt wil. Bent u er ook trots op? Of hebt u er last van?

Gevoelig en gevoelsmens

In dit artikel gaan we in op:

Kenmerken

We noemen wat kenmerken van gevoeligheid. Iemand die gevoelig is:

 • Kan snel ontroerd raken  bijvoorbeeld bij emotionele gebeurtenissen maar ook bij zaken die hem/haar aanspreken
 • Is subtiel in zijn waarneming van kleuren, licht, geur of geluid maar soms ook energie van andere mensen
 • Voelt anderen snel aan en is empathisch en inlevend of invoelend: is gevoelig voor sfeer, stemmingen van anderen
 • Is sneller stemmingsgevoelig: dat wil zeggen dat positieve en negatieve gevoelens elkaar snel kunnen afwisselen
 • Heeft vaak een sensor of antenne voor harmonie en disharmonie (voelt bijvoorbeeld snel aan of er spanning in de lucht hangt bijvoorbeeld bij een team)
 • Heeft vaak meer moeite om kritiek te ontvangen (komt harder binnen)
 • Afwijzing, harde woorden, trammelant en conflicten ervaart een gevoelsmens als vervelend
 • Gevoelsmensen zijn vaak fijnbesnaard, fijnzinnig maar ook hartelijk, innig of gemoedelijk.

Hooggevoelig: sensitief of hoogsensitief

hooggevoelig

Wie hooggevoelig is, is dus in hoge mate gevoelig. De kenmerken zoals beschreven bij gevoeligheid passen dan in hoge mate bij u. Er is nogal wat spraakverwarring over hooggevoeligheid. Sommigen verwarren dat met over-gevoeligheid. Echter dat is heel wat anders! Overgevoelig is een valkuil en hoogsensitiviteit is een kernkwaliteit of eigenschap. Ziet u het verschil? Maar ook met hooggevoeligheid kunt u leren omgaan en leren om deze eigenschap op de juiste manier in te zetten.

Bent u sensitief, hooggevoelig of hoogsensitief? Iemand die hoogsensitief is, is in hoge mate sensitief. U beschikt over een sensor of antenne subtiel prikkels waarneemt zoals licht, geur, geluid, stemmingen, energieën.

Hooggevoelig

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gevoelsmensen

Bijzonder gevoelig zijn water-typen en vuur-typen.

Overgevoelig of sentimenteel

Overgevoelig en sentimenteel

De valkuil is overgevoeligheid. Wat is dat precies? Wanneer u overgevoelig wordt zuigt u als het ware alle emoties en gevoelens van anderen op of u betrekt bepaalde zaken teveel  op uzelf. Overdreven gevoelig wordt ook wel sentimenteel genoemd. U drijft dan als het ware weg in uw eigen gevoelswereld. U wordt dan weekhartig, teerhartig en u verdrinkt bijna in uw gevoelens. Op dat moment kunt u de zaken niet meer in de juiste proporties zien.

Wanneer speelt het?

Wilt u uw valkuil overgevoelig vermijden en werken aan uw leerdoel? Trekt u zich zaken te snel aan, bent u te snel ontregeld door prikkels van buiten? Wilt u leren om uw valkuil van overgevoeligheid te vermijden? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit. Wannner u overgevoelig bent, voelt u zelf het beste. De EU heeft er nog geen regelgeving voor opgesteld. Kenmerken:

 • u betrekt kritiek van anderen teveel op uzelf
 • u laat zich te vaak of te veel leiden door uw gevoel in negatieve zin
 • u pikt teveel sfeer of negatieve gevoelens op van de ander en u neemt dit mee zonder dat u daarvan los kunt komen
 • u bent te gevoelig voor harmonie en sfeer in die zin dat u zich daardoor laat leiden

Gevoeligheid als kwaliteit

Hoewel het vervelend is voor uzelf dat u last hebt van uw overgevoeligheid is de basis van de valkuil positief. Uw kernkwaliteit is gevoelig. Overgevoelig is de bijbehorende valkuil. U slaat dan te ver door in uw gevoelsleven.  U bent namelijk een gevoelig mens en u zou dit veel meer kunnen benutten en hieruit uw persoonlijke kracht ontwikkelen.

Sentimenteel: de overtreffende trap van overgevoeligheid

De overtreffende trap van overgevoeligheid noemen wij sentiment of sentimenteel. Mensen die sentimenteel zijn drijven als het ware op hun gevoelens en verliezen een stuk van de werkelijkheid uit het oog. De kwaliteit realisme kan hun geweldig van dienst zijn om niet door te drijven in hun gevoelens.

Patronen bij het ontstaan van de valkuil

Training of coaching kan u helpen te ontdekken wanneer u in de valkuil stapt. U zult immers niet altijd overgevoelig zijn maar steeds in bepaalde situaties?

Uw irritatiezone

Uw irritatie is: een harde, kille, gevoelloze, onverschillige houding van andere mensen. U kunt zich daar waarschijnlijk niks bij voorstellen.

Leerdoel

Een leerdoel voor gevoelsmensen is om toch rationeel en objectief te blijven. Zo  voorkomt u overgevoeligheid of sentiment. Een ander leerdoel is: vertrouwen op je intuïtie en gevoel.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens