Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Energiek en levenslustig: bent u dat?

Energiek is dat een kernkwaliteit? Soms wordt het wel zo uitgelegd. Iemand die energiek is komt vlot over, is dynamisch, bewegelijk maar ook krachtig of aantrekkelijk. Nu is het de vraag of energiek overkomen alleen bestemd is voor extraverte personen die in hun presentatie geanimeerd en krachtdadig overkomen.

Energiek en levenslustig

Betekenis en definitie

Energiek betekent ten diepste ‘vol energie’.  Wie vol energie is, komt uiteraard krachtig over. Het werkt ook nog eens aanstekelijk. Een energiek persoon is actief en de gedrevenheid is voelbaar.  Kenmerken zijn:

 • actief en levenslustig
 • levendig of bedrijvig
 • bezig en naarstig
 • kwiek en vitaal
 • ondernemend
 • monter en opgewekt
 • initiatiefrijk
 • sprankelend en fris

Introvert en extravert

Toch wordt energiek te vaak toegeschreven aan extraverte mensen. Wat is het verschil tussen introverte of extraverte mensen? Een introvert mensen beweegt meer naar binnen toe (bij de mensen vandaan) en een extravert mens richt zich meer op de buitenwereld (naar de mensen toe). Zowel introverte als extraverte mensen kunnen energiek zijn.  Het verschil zit in:

 • Energie naar binnen gericht

  Wanneer de energie naar binnen is gericht (introvert) is er bij een energiek persoon een levendige fantasie, een rijke innerlijke belevingswereld, een actief denkproces, een frisse kijken op de zaken of een sprankelende visie. Introverte mensen kunnen de wereld verrassen met hun onverwachte ideeën, grandioze plannen of onnavolgbare scheppingsdrang.

 • Energie naar buiten gericht

  Is de energie naar buiten gericht (extravert) dan komt de persoon in kwestie levendig over. Enthousiasme en levenslust straalt er vanaf. En dat werkt inderdaad aanstekelijk op anderen.

 • Vooroordelen de deur uit

  Wie de vooringenomen standpunten verlaat en luistert kan een energierijk persoon ontmoeten ongeacht of hij introvert of extravert is. Energiek zijn is immers niet alleen toebedeeld aan de extraverte mens.

Vol energie

Wie energiek is, is vol energie. Het tegenovergestelde is uitputting, moe, oververmoeid, opgebrand. Maar hoe komt u zover dat u vol energie bent? Door allereerst aandacht aan uw energiehuishouding te schenken. U kent uw energiegevers en energielekken en u weet daarmee om te gaan.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens