Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Diepzinnigheid

Bent u van diepzinnig? Hebt u diepzinnige vragen? Mag u graag nadenken over de zin van het leven en over zingevingsvraagstukken? Vinden anderen u soms wel eens te diepgravend?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Betekenis

Aan de hand van kenmerken proberen we een beeld te krijgen van diepzinnigheid. Wat is dat nu precies? Duidelijk is dat het om zingeving gaat (om zinnigheid) waar diep over nagedacht of waar diepgravend over beschouwd wordt. Wie diepzinnig is:

  • staat wars van oppervlakkigheid en is doordrenkt van de ernst van het leven
  • is bezig met existentiële vragen
  • overdenkt graag zaken en onderwerpen die diep doordringen tot het wezenlijke van het leven
  • is wellicht filosofisch ingesteld
  • overdenkt en overpeinst onderwerpen waarvan de betekenis diep ligt
  • is wijs
  • houdt niet van gesprekken over koetjes en kalfjes

Zingeving is een behoefte

Is zingeving voor u een behoefte? Merkt u dat u graag afdaalt in vraagstukken rond de zin van het bestaan? Is deze behoefte onvervuld dan komen er gevoelens als: zinloos, verveling, doelloos, futloos, energieloos etc.

Behoefte aan zingeving

Valkuilen

Zoals bij elke kwaliteit zijn er valkuilen. Wie diepzinnigheid als kwaliteit heeft, gaat er soms te diep door. Hij graaft te diep in de materie, is te serieus of wellicht zelfs te zwaar op de hand. En wanneer u te diepzinnig bent, kunt u ook depressief worden.

Hoogsensitief of hoogbegaafd

Van hoogsensitieve en hoogbegaafde personen is bekend dat zij doorgaans graag nadenken over existentiële vraagstukken. Dus leest u het goed: u hoeft niet hoogbegaafd of hoogsensitief te zijn om over de kwaliteit diepzinnigheid te beschikken. Maar HB-ers en HSP-ers herkennen deze kwaliteit meestal wel.

Leerdoel

Uw leerdoel is wel om contact met de alledaagse gang van het leven te houden. Diep afsteken is prima maar u moet wel weer terug kunnen om te voorkomen dat u teveel kijkt in het gat van de existentiële werkelijkheid.

Allergie

Uw allergie is onzinnigheid of oppervlakkigheid. Mensen die de hele dag praten over het alledaagse of over de nieuwe winkelkarren in de supermarkt vinden bij u geen aansluiting.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens