Conflict als kans zien en niet als bedreigend?
Conflicten ervaren we snel als bedreigend. We vinden ze vervelend en vaak wordt het uitgedrukt als ‘gedoe’ of ‘trammelant’. Dat kan tal van redenen hebben. We willen bijvoorbeeld niet dat de relatie met de ander geschaad wordt. Of we zijn bang voor afwijzing. Toch bieden conflicten ook kansen. Is uw leerdoel om een conflict niet negatief te ervaren? Hoe buigt u een negatief conflict om naar een kans?
Respect voor elkaar of vijanddenken
De basis voor een negatief of positief verloop in een conflict is dit: zien we elkaar als tegenstanders of vijanden? Is er sprake van vijanddenken of is er wederzijds respect en acceptatie voor elkaars standpunten, hoever die ook uit elkaar mogen liggen?
Kenmerken van een positief conflict
- Mensen hebben wederzijds respect voor elkaar
- Men blijft met elkaar in gesprek
- Het gesprek is open
- Gevoelens worden geuit en door de ander positief ontvangen
- Partijen spreken zich uit
- Er wordt gezocht naar een win-win situatie
- Er wordt gezocht naar een oplossing voor de problemen die er zijn
Kenmerken van een negatief conflict
- Mensen zien elkaar als tegenstanders
- Men gaat het gesprek uit de weg (doen alsof je neus bloedt, elkaar niet groeten, de andere kant opkijken, negeren)
- Als er een gesprek is er sprake van defensieve of agressieve communicatie
- Er is sprake van macht en/of angst
- Mensen blijven elkaar beschuldigen en zien de ander als de veroorzaker van het probleem
- Er komt geen oplossing
Ombuigen van bedreiging naar kans?
Kan dat van een conflict een kans maken? Ja dat kan! Met dien verstande en ter nuancering: er zij bij een conflictsituatie altijd twee partijen. Echter: een ander kunt u niet veranderen. U kunt zelf wel voorop gaan en een poging doen om er een kans van te maken. Verantwoordelijkheid nemen is een eerste stap bij het oplossen van een conflict. Bovendien: een conflict ombuigen van bedreiging naar kans doet een beroep op uw onderhandelingsvaardigheden. Wat moet u doen?
U kunt zich afvragen wat voor belangen en behoeften de ander heeft en deze afwegen tegen uw eigen behoeften en belangen. De vraag is of er dan een oplossing mogelijk is.
Leerdoelen training conflicthantering
We hebben nog veel meer leerdoelen voor de training conflicthantering voor u uitgewerkt U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.
Training conflicthantering
Wilt u meer inzicht in de door u gehanteerde conflictstijl vergroten en daadwerkelijk vooruitgang boeken op uw leerdoelen?
- Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor de training conflicthantering
- Voor leidinggevenden hebben wij een training conflicthantering ontwikkeld gericht op conflictsituaties in leidinggevende functie. Bekijk ook: training conflicthantering voor leidinggevenden