Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Tactvol communiceren

Tactvol communiceren: is dat te leren? Jazeker! Zelfs u kunt het leren. Maar wat is tact, tactisch of tactvolle communicatie? In dit artikel gaan we nader in op dit onderwerp zodat u precies weet wat ermee bedoeld wordt.

Verwarring

Tactvol leren communicerenEerst maar even een misverstand uit de weg nemen. Tactvolle communicatie wordt vaak verward met diplomatie. Dat roept het beeld op dat er om de hete brij heen wordt gedraaid en de kern van het verhaal niet op tafel komt.  Echter: tactvolle communicatie omvat meer.

Wat is het precies?

Tactvolle communicatie omschrijven wij als de boodschap helder overbrengen maar:

  • U houdt rekening met de gevoelens van de ander (u haalt de ander niet onderuit, u kleineert de ander niet, u speelt de boodschap niet op de man of vrouw)
  • U bent delicaat en kies in uw woordkeuze zonder overigens tekort te doen aan de inhoud van de boodschap
  • U gaat discreet om met de ander en u bent fijngevoelig voor de woorden die u gebruikt
  • U kwetst niemand en u weet zich verantwoordelijk voor uw eigen gevoelens
  • U neemt verantwoordelijkheid voor de wijze waarop u de boodschap overbrengt en u beschuldigt de ander niet

Wat is het niet?

Zullen we ook maar aangeven wat het niet is:

Waarom is het belangrijk?

Wie tactvol leert communiceren en zijn primaire gevoelens leert beheersen, bereikt meer en komt verder. Uw boodschap treft doel en een ander is eerder genegen om naar u te luisteren of na te denken over wat u zegt.

Communicatie is geen trucje

Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat iedereen kan leren om tactischer te communiceren zeggen we er graag bij dat communicatie geen trucje is. Communicatie is zelfs veel meer dan een vaardigheid. Het heeft te maken met wie u bent, hoe u in uw vel zit, of  u stress ervaart, uitgerust of moe bent etc. Ook een aantal persoonlijke valkuilen kunnen u behoorlijk in de weg staan om tactvol te communiceren. We noemen er een aantal:

Is het te leren?

Tactvoller communiceren kan iedereen leren. Dat begint met bewustwording van eigen gedrag. Ook inzicht verkrijgen in de momenten waarop u (of anderen) vindt dat u niet tactvol communiceert. Daarna kunnen we gericht aan de slag. Doorgaans middels een kort individueel traject waarbij we samen met u de oude patronen proberen te doorbreken. 

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens