Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf serieus nemen en serieus genomen worden

Serieus genomen worden en uzelf serieus nemen. Daarover gaat dit artikel. Het geheim van autonomie is dit: wie zichzelf niet serieus neemt, zal door een ander ook niet snel serieus genomen worden. Wanneer uzelf al geen aandacht hebt voor eigen behoeften, gevoelens en grenzen, waarom zal een ander er dan rekening mee houden?

Serieus nemen

Betekenis en definitie

Vooraf kijken we naar de betekenis van het woord serieus. Wat betekent dat eigenlijk? Daarbij pikken we er een paar betekenissen uit:  waarde hechten aan, gemeend en oprecht.

Jezelf serieus nemen

Jezelf serieus nemen is jezelf zien staan. Waarde hechten aan wie u zelf bent. Oprecht interesse hebben in wie u bent. Voor uzelf zorgen en dat ook serieus nemen. We noemen een paar zaken waar dit een rol bij speelt.

 • Eigen behoeften

  Eigen behoeften serieus nemen is voorzien in eigen behoeften. Want behoefte betekent: datgene wat je nodig hebt. Het is dus serieus nemen van wat u nodig hebt. Niet wegdrukken, wegmoffelen, doen alsof het er niet is. Maar onder ogen zien, toestaan en ervaren.

  • Voorzien in basisbehoeften

   Basisbehoeften als eten en drinken serieus nemen betekent goed voor uzelf zorgen, gezond eten en drinken. Niet te weinig eten. Maar zeker ook niet meer dan u nodig hebt. Overmatig eten en drinken is uzelf niet serieus nemen.

  • Behoefte aan waardering en respect

   Jezelf waarderen en respect hebben voor jezelf: daar begint feitelijk de behoefte aan waardering en respect. Het gaat in eerste instantie om zelfwaardering en zelfrespect. Waardeert u zichzelf ook? Vindt u het bijzonder wie u bent? Hebt u waardering voor uw eigen mogelijkheden, kwaliteiten, vaardigheden? Waardeert u wat u tot nu toe bereikt hebt in uw leven? Of schoffelt u uzelf iedere dag onderuit. Overmatige waardering is er ook. En dan doelen we op overmatige zelfwaardering. Dat is uzelf niet in de juiste proporties zien en daar komen tal van vraagstukken uit voort zoals: zelfingenomenheid, altijd in de belangstelling willen staan etc. Ziet u de balans tussen het een het ander? Enerzijds: jezelf waarderen en anderzijds daarin niet doorslaan.

  • Behoefte aan aandacht

   Behoefte aan aandacht begint bij uzelf. U mag best aandacht hebben voor uzelf. Uzelf verzorgen, af en toe vertroetelen wellicht, zorgen dat u er leuk uitziet. Aandacht voor uw fysieke conditie. Aandacht hebben voor uzelf is ook tijd nemen voor uzelf. Ontspannen. Af en toe tijd nemen om te relaxen en de zaken op zijn beloop laten. Overmatige aandacht voor uzelf krijgt weer ziekelijke neigingen. U kent ze vast wel: mensen die altijd met zichzelf te koop lopen. Als ze op vakantie zijn geweest dan zijn de bergen die zij hebben gezien net iets hoger en de auto die ze hebben gekocht rijdt altijd iets beter of heeft wat meer comfort dan uw auto. Samenvattend: te weinig aandacht voor uzelf is uzelf niet serieus nemen. En overmatige aandacht voor uzelf kun je niet serieus nemen.

  • Behoefte aan rust, structuur

   Eigen behoefte aan rust serieus nemen is zorgen dat u voldoende nachtrust krijgt. Structuur en bioritme hanteren zoals uw lichaam dat van u vraagt. Maar zoals al eerder gezegd: ook tijd nemen voor ontspanning. Of voor niets doen. Weet u dat niets doen voor veel mensen een probleem is?  Behoefte aan rust is ook behoefte aan innerlijke rust en harmonie. Overmatige aandacht voor rust heeft geen zin. Wanneer u 8 uur slaap nodig hebt, heeft 10 uur nachtrust geen enkel nut. Het leidt tot niets.

 • Eigen grenzen

  Jezelf serieus nemen is ook de eigen grenzen kennen en deze serieus nemen. Hoe vaak gaat u over eigen grenzen heen? U bent moe, uw lichaam geeft aan ‘ik wil slapen’ en toch nog even door doen. U bent prikkelbaar, uw gevoel geeft al lang aan dat het elastiekje te gespannen staat. En toch nog even doorgaan. Eigen grenzen serieus nemen zit in alle aspecten: niet eten, te weinig eten of overmatig eten. Behoefte hebben aan beweging en toch deze behoefte niet invullen onder het hardnekkig excuus: ‘daar heb ik geen tijd voor’.

 • Eigen gevoelens

  Jezelf serieus nemen is uw eigen gevoelens toestaan en ervaren. Bent u verdrietig of teleurgesteld? Sta dat gewoon toe. In plaats van: nou kop op jongens, we moeten weer verder. Dat is uw gevoelens wegdrukken (en niet serieus nemen). Voelt u zich een dag wat minder goed? Hoe erg is dat? Staat u het toe? Of wint de Europese prestatiedrang het en vindt u eigenlijk dat dit niet kan. Overmatig serieus nemen van gevoelens bestaat ook: dat is verdrinken in je eigen gevoel. Heeft geen enkel nut.

 • Eigen energiehuishouding

  Jezelf serieus nemen is de eigen energiehuishouding serieus nemen. Zorgen dat u op het juiste energieniveau zit waardoor u zich energiek voelt en dat ook uitstraalt.

Thema 'serieus' in organisaties

Ook in organisaties en teams speelt het thema serieus genomen worden een grote rol. Teamleden willen aandacht, gehoord worden of serieus genomen worden.

Teamleden voelen zich niet serieus genomen

Serieus genomen worden door de ander

Serieus genomen worden

Ieder mens wil serieus genomen worden door de ander. Maar wat betekent dat? Daarover gaat het tweede deel van dit artikel. De definitie is als volgt:

 • De ander hecht waarde aan wie u bent en wat u zegt
 • De ander heeft respect voor uw mening, zienswijze en gevoelens oftewel: gewoon voor wie u bent
 • De ander respecteert uw keuzes en behoeften
 • De ander geeft u ruimte
 • De ander kleineert u niet, gaat niet voorbij aan wie u bent, haalt u niet onderuit en ander bewierookt of aanbidt u ook niet want daar hebt u helemaal niets aan.  

Kort gezegd: de ander ziet u staan en heeft respect voor u!

 • Waarde hechten aan wie u bent

  Wanneer de ander u serieus neemt hecht hij/zij waarde aan wie u bent. Dat betekent dat uw mening en zienswijze meetelt en gewogen wordt. De ander laat u uitpraten, moedigt u zelfs aan om uw mening te zeggen. De ander vindt het fijn wanneer u bepaalde zaken deelt en stelt dat op  prijs. Wanneer er geen waarde gehecht wordt aan wie u bent dan walst de ander over u heen. U wordt overruled. De ander vindt zijn eigen mening veel belangrijker. U hoeft maar drie zinnen te zeggen en boem: de ander heeft er weer zijn eigen brij van gemaakt.

 • Uw behoeften

  Wanneer de ander uw behoeften serieus neemt, dan begrijpt hij/zij dat u soms tijd voor uzelf nodig hebt. De ander kan u ook loslaten, zit niet ieder dag bovenop u zodat u de adem bijna wordt afgesneden. Uw behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid wordt begrepen en gewaardeerd. Ook wanneer u keuzes maakt op basis van uw eigen behoeften die wellicht soms strijdig zijn met de behoeften van de ander.

 • Uw gevoelens

  Wanneer de ander uw gevoelens serieus neemt dan kan de ander uw gevoelens ontvangen. Ook wanneer u boos bent, moedeloos, gefrustreerd of verdrietig. Dat wordt niet meteen aan de kant geschoven met opmerkingen als:

  • ‘joh, maak je toch altijd niet zo druk’
  • ‘jij hebt ook altijd wat’
  • ‘je moet je er eens overheen zetten, het is niet anders’.
 • Uw grenzen

  Heeft de ander respect voor uw grenzen? Stel u wilt een middagje wandelen op de hei en u geeft aan dat u dit liever doet dan de traditionele zondagmiddagvisite? Of u wilt gewoon eens even alleen zijn en tijd nemen voor uzelf?

Leerdoelen

Dit artikel is geschreven in de serie over leerdoelen voor de training autonomie.

Leerdoelen training Autonomie

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.