Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zelfverzekerd en overtuigend komen: training en coaching

Zelfverzekerd overkomen en je zekerder voelen

Zelfverzekerd overkomen en overtuigend overkomen, lukt alleen wanneer u zelfverzekerd bent, wanneer u overtuigd bent van uw eigen mogelijkheden  en wanneer u zich innerlijk daadwerkelijk zeker voelt. Dat is geen trucje of kunstje en het is wat anders dan doen alsof je je heel zeker voelt, terwijl het van binnen niet zo is.  U gaat zich zeker voelen wanneer u leert om uw eigen weg te gaan en uw eigen koers te volgen zonder dat u zich laat leiden door anderen en zonder dat u afhankelijk wordt van anderen. Je zelfverzekerd voelen  is een wens van veel mensen Maar waar hebben we 't precies over?

Zeker zijn van jezelf: wat is dat?

Wanneer bent u zeker van uzelf? Wanneer u overtuigd bent van uw eigen mogelijkheden, vaardigheden, kennis en kunde. Anders gezegd: wanneer u niet twijfelt aan uw eigen mogelijkheden. Het is dus de mate waarin u vertrouwen hebt in uzelf. Wie zeker is van zichzelf durft zijn eigen weg te gaan, de eigen koers te varen, een eigen (desnoods afwijkend) standpunt in te nemen zonder concessies hieraan te doen door sociale druk of groepsdruk. Wanneer u zelfverzekerd bent laat u het volgende gedrag zien: U:

 • maakt keuzes in uw leven waar u achter staat ongeacht wat anderen daar van vinden
 • komt slagvaardig over
 • durft voor uw mening uit te komen zonder dat u zich bezwaard voelt
 • kunt besluiten nemen zonder dat ellenlange geweifel en getwijfel
 • durft uw eigen weg te gaan en uw eigen koers te varen
 • kunt vol  overtuiging een presentatie houden
 • kunt uw kwaliteiten inzetten op uw werk en uw loopbaan vormgeven
 • staat positief in het leven
 • durft frank en vrij op nieuwe situaties afstappen zonder dat u zich belemmerd voelt
 • kunt ook taken die u niet kent snel onder de knie krijgen
 • durft nieuwe contacten aan te gaan zonder enige schroom en aarzeling
 • laat zich  niet van de wijs laten brengen wanneer anderen u uit de hoogte benaderen of kritiek op u hebben
 • blijft niet te lang stil staan bij fouten die u hebt gemaakt
 • laat u niet kleineren door wie dan ook
 • kunt positief omgaan met druk zoals een belangrijk gesprek of een presentatie die u moet houden
 • kunt effectief omgaan met conflicten

Overtuigend overkomen: betekenis en definitie

Overtuigend overkomen

Overtuigend overkomen is de mate waarin u een zelfverzekerde uitstraling hebt. Ook non-verbaal kunnen anderen aan u zien wanneer u zeker bent van uzelf. U kunt alleen maar overtuigend overkomen wanneer uzelf overtuigd bent. Anders wordt het een kunstje en dat doorzien anderen al vrij snel.

U krijgt een zelfverzekerde uitstraling wanneer u zich van binnen zeker voelt. Zelfverzekerdheid begint van binnen. Wie aan de buitenkant begint met tips en trucs, begint aan de verkeerde kant. U straalt uit wat en wie u bent.

Kunnen, willen en zijn!

Wanneer u zich zelfverzekerd voelt, is er verbinding tussen uw kunnen, willen en zijn.

 • u weet wat u wilt en u wilt geen dingen die u niet kunt
 • u weet wat u kunt leren en waar uw potentieel of ontwikkelmogelijkheden liggen
 • u wilt alleen die dingen doen die bij u passen en u hebt ook een beeld wat bij u past
 • u weet uzelf mentaal uit te dagen, u kunt uw eigen grenzen opzoeken zonder dat u dit forceert en zonder dat u teveel van uzelf vraagt
 • wat u van uzelf vraagt is in overeenstemming met wat u kunt
 • u kent uw mogelijkheden en u weet ook waar uw grenzen liggen

Kortom: kunnen gaat over kennis en kunde maar ook over uw vaardigheden. Willen gaat over uw motivatie en over het vervullen van uw behoeften. ZIJN gaat over uw persoonlijkheid: wie bent u, wat voor kwaliteiten hebt u maar ook over uw persoonlijke waarden en identiteit.

Overtuigd van uzelf? Weten wat je niet kunt!

Wie overtuigd is van zichzelf kent ook de eigen grenzen. Een zelfverzekerd persoon weet wat hij/zij kan en weet ook wat hij/zij niet kan. Kenmerkend is: hij/zij durft dat ook te zeggen, hoeft dit niet te maskeren of te verbloemen. Typerend is ook dat een zelfverzekerd persoon zich richt op eigen talent en kwaliteiten. En niet op wat hij/zij niet kan. U wordt geen kampioen door aan uw zwakke punten te werken. U wordt kampioen door uw sterke punten te verbeteren.

De juiste uitstraling is natuurlijk

Overtuigend overkomen heeft te maken met de indruk die u op anderen maakt. Uitstraling en overtuiging zit wel op energetisch niveau. Een soort van charisma of X-factor wat u blijkbaar overbrengt op een ander. Maar let op: het gaat om een natuurlijke uitstraling. U kunt zich met tips en trucs wel wat oppeppen maar dan wordt het een toneelstuk. Natuurlijke uitstraling brengt over wie u bent en hoe u bent. Een konijn leeft in een hol en niet in een hotelkamer. Een vogel leeft in de lucht en niet in een konijnenhol. U bent wie u bent. Dat betekent:

 • dat u zich niet anders voor moet gaan doen dan u bent
 • dat u zich niet groter moet voordoen dan u bent (bluffers en blaaskaken gaan het niet redden)
 • dat u zich niet kleiner hoeft voor te doen dan u bent

Jezelf durven zijn is zo gemakkelijk nog niet. Dat blijkt voor veel mensen een leerdoel te zijn.

Training en coaching: helpt dat?

Zou een training u kunnen helpen? Jazeker! Wilt u zekerder en overtuigender overkomen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit. De eerste stap is: vertellen wanneer u zich zekerder wilt voelen en in wat voor situaties dat belangrijk voor u is. Daarna gaan we analyseren of daar ook een patroon in zit. Middels kleine stapjes moet er aan gewerkt worden. Jezelf zekerder voelen ontwikkel je door te DOEN! Stap voor stap aan 't werk, progressie zien, positieve ervaringen opdoen.

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Individuele coaching

Niet zelfverzekerd?

Wie niet zelfverzekerd is, voelt zich onzeker en twijfelt aan zichzelf. Het roept negatieve gevoelens op. Mocht u dat ook ervaren dan wordt het tijd om daar wat mee te doen. We hebben een artikel geschreven over onzekerheid en je onzeker voelen. Daarin beschrijven wat een onzeker gevoel is en noemen we 10 mogelijke oorzaken waardoor dat gevoel kan ontstaan. Ook de gevolgen daarvan worden beschreven. Wilt u meer weten? Lees dan het artikel over onzekerheid en je onzeker voelen.

Combineer trainingen!

Bij De Steven staan uw leerdoelen centraal! 

In de meeste situaties kunnen we leerdoelen combineren tot één training. Dat voorkomt dat u meerdere trainingen moet volgen en het bespaart u dus tijd en geld. Bovendien is het rendement hoger omdat de training  persoonlijk op u is afgestemd!

Adviesgesprek?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur. Neem telefonisch contact op met ons bedrijfsbureau of stuur ons een mail via het contactformulier.

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt?

Zoekt u een training die u op de website van ons niet kunt vinden? Vertel dan wat u zou willen bereiken en wellicht kunnen wij u toch van dienst zijn. Of neem telefonisch contact op met onze trainingsadviseur.