Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Jezelf bekritiseren?  Zelfkritiek

Zelfkritiek: jezelf bekritiserenHebt u altijd kritiek op uzelf? Bekritiseert u zichzelf bij voortduur? Altijd kritiek op wat u doet, op hoe u eruit ziet. Of op wie u bent en wat u hebt bereikt?

Uzelf veroordelen

We schreven reeds een ander artikel over kritiek op uzelf betrekken. Maar dat bedoelen we nu niet. Het gaat nu niet over kritiek van anderen. We hebben het nu over uzelf. Wanneer u uzelf bekritiseert:

 • veroordeelt u uzelf bij voortduur
 • spreekt u uzelf bestraffend toe
 • wijst u uzelf af
 • wijst u uzelf terecht
 • laakt u uw eigen gedrag
 • beoordeelt u uzelf als negatief
 • geeft u af op uzelf
 • corrigeert u uzelf voortdurend

Zelfkritisch is toch niet verkeerd?

U zegt: het is toch niet verkeerd om zelfkritiek te hebben? Het draagt toch ook bij aan zelfverbetering of aan het verleggen van grenzen? Het helpt toch ook om jezelf aan te scherpen en niet in de comfortzone te belanden?

Op zich is het prima wanneer u grenzen wilt verleggen of wanneer u uzelf wilt door ontwikkelen. Uiteraard is het prima om naar uw eigen rol of gedrag te kijken!

Maar daarom hoeft u uzelf toch niet onderuit te halen? Is het niet beter om uzelf uit te dagen en uitdagende doelen te stellen? Is het niet beter om te reflecteren op eigen houding en gedrag dan om uzelf te bekritiseren?

Zelfreflectie

Waarom die interne criticus?

Waarom doen mensen het? Waarom voortdurend zelfkritiek? We noemen een aantal redenen:

 • Normen en waarden

  Een diepe bron voor de innerlijke criticaster zijn de waarden maar vooral ook de normen die u vanuit uw opvoeding meekreeg. Normen vertellen wat u van uzelf niet mag of wat u van uzelf moet. U kreeg ze mee van uw vader en moeder, de leraren op school, de maatschappij. De innerlijke criticus vertelt wat u niet mag of wat u vooral moet.

 • Ontlopen van verantwoordelijkheid

  Voortdurend kritiek op uzelf hebben, heeft een relatie met de eigen verantwoordelijkheid ontlopen. Wanneer u maar lang genoeg zegt dat u dom bent, lelijk, dat u te weinig inzicht heeft of dat u het niet snapt, dan hebt u ook een excuus voor eigen gedrag. Wanneer u verantwoordelijkheid  neemt voor uw leven, neemt u ook verantwoordelijkheid voor fouten, verkeerde inzichten. Met ‘ik ben nu eenmaal zo’ komt u niet veel verder.

 • Richtingaanwijzer naar uw behoeften

  De innerlijke criticaster is ook een richtingaanwijzer naar uw behoeften. U hebt behoefte aan waardering, aandacht. U wilt gezien en gehoord worden. En uw innerlijke stem wijst er vooral op wat u wel en niet moet doen.

  • ‘met die kleren kun je toch niet naar dat feestje gaan?’
  • ‘je kunt je nu niet ziek melden hoor. Dan laat je de collega’s ervoor opdraaien’
  • ‘je moet wel representatief zijn’
  • ‘je moet je profileren’

  Krachtiger is om niet bezig te gaan met wat u allemaal moet of niet mag, maar juist met wat u wilt en waar uw werkelijke behoefte ligt. Waarom zou u uw hart niet volgen en die dingen doen die bij u passen?   

Combinatie met gevoelens

Uw innerlijke stem combineert gedachten met gevoelens. Gevoelens van schaamte of van schuldgevoel worden opgewekt omdat u niet aan uw eigen normen voldoet of omdat u niet aan de normen van de omgeving voldoet. Rianne vertelde: ‘toen mijn vader ernstig ziek was, ging ik op een avond uit eten met mijn partner. En op een gegeven moment vond ik het vervelend dat ik voor de gezelligheid uit eten ging terwijl hij zo ziek was. Ik schaamde me ervoor’.

Overheerst de stem in negativiteit?

Merkt u dat uw innerlijke stem vaak negatief is? Dan wordt het tijd voor zelfcompassie. U zou uit liefde voor uzelf mogen kiezen.

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens trainer / coach De Steven