Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Uit je schulp kruipen

Uit je schulp kruipen

Je moet meer uit je schulp kruipen. Dat is een uitdrukking die nogal eens gebezigd wordt. Wat betekent dat eigenlijk?

Definitie

Iemand die in zijn schulp kruipt, laat weinig van zichzelf zien. Hij trekt zich terug, is terughoudend in het sociale verkeer, weinig spontaan of mededeelzaam. De uitdrukking komt van schelpdieren die zich uit angst terugtrekken in hun schelp.  Angst is een woord dat past bij de schulp. Wanneer u in uw schulp kruipt, komt dat vaak door angst en vrees, onzekerheid of doordat u gekwetst bent en het vertrouwen in anderen bent verloren.

Gereserveerd

Merkt u dat u gereserveerd bent, terughoudend, overdreven voorzichtig in sociale contacten? Andere vraag: hebt u daar last van? Belemmert het u in uw relatie met andere mensen? Bent u sociaal zo gereserveerd dat u zich moeilijk kunt geven?

Hoe is het gekomen?

Er is natuurlijk een reden waarom u in de schulp gekropen bent. Maar die redenen kunnen nogal verschillend zijn. Misschien bent u qua aard en karakter introvert. Dat wil zeggen wat meer naar binnen gericht. Wellicht laat u van origine niet meteen het achterste van uw tong zien. Dat zou kunnen.

Er kunnen ook zaken gebeurd zijn in uw leven waardoor het is ontstaan.

Angelique vertelde: ‘ik ben mijn vertrouwen in andere mensen al vroeg verloren. Bij ons thuis was onvoldoende veiligheid voor gevoelens en emoties, vaak was er spanning tussen mijn vader en moeder. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik liever mijn tong afbijt dan dat ik spontaan reageer’.

Weet u ook hoe het bij u is gekomen?

Uzelf laten zien!

Wordt het niet eens tijd om uit uw schulp  te kruipen? Wordt het niet eens tijd dat u uzelf laat zien aan andere mensen op deze wereld? Is het al tijd dat u uw gedachten en gevoelens met anderen gaat delen? U zult zien hoeveel u ontvangt wanneer u deelt! U zult zien hoeveel u terug krijgt wanneer u uzelf geeft! Mogen we u daar een handje bij helpen?

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens trainer / coach De Steven