Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Pleasegedrag: iedereen naar de zin maken?

Pleasegedrag: wilt u het ook zo graag iedereen naar de zin maken? Zorgen dat iedereen u waardeert en vooral dat u geen gedoe krijgt met een ander? Hebt u ook vaak een knipoog en schouderklop van de ander nodig of nog liever bevestiging om uw container met waardering weer vol te krijgen? Bent u bang voor afwijzing? Of voor kritiek? Last van pleasegedrag?

Bent u een pleaser en wilt u ermee stoppen?

Wilt u af van pleasegedrag en wilt u gericht werken aan uw eigen leerdoelen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Maatwerktraining Assertiviteit

Wat is pleasen?

Pleasegedrag omschrijven wij als volgt: uzelf in alle bochten wringen, desnoods over eigen grenzen gaan om die waardering en bevestiging te krijgen waardoor u zich zekerder voelt. 

U krijgt de ezel op de rug!

Weet u wat pleasegedrag kost? U krijgt vaak de ezel op de rug. 

ik ben te aardig en te loyaal‘Er was eens een man die besloot om samen met zijn zoon een trektocht te maken. Omdat zij lang onder weg zouden zijn besloten zij een ezel mee te nemen. Ze spraken af dat zij om de beurt op de ezel zouden gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan. De zoon besloot om als eerste plaats te nemen.

 • De eerste persoon die zij tegen kwamen zei: 'Het is toch wat hé? Waar moet dat heen met die jongelui. Zit daar zelf lekker op de ezel en laat zijn oude vader er naast lopen’. Vervolgens herhaalde deze situatie zich steeds maar weer, waardoor de zoon zich daadwerkelijk ging afvragen of hij een slechte zoon was.
 • Na onderling overleg besloten zij dat de vader op de ezel zou gaan zitten. Weer kregen zij enorm veel kritiek. 'Het is toch wat hé? Zit die man lekker op de ezel en laat zijn zoon er naast lopen. Zo ben je toch geen goede vader!’.
 • Na enige tijd waren ze het zat en besloten samen op de ezel te gaan zitten.De eerste de beste persoon die zij tegen kwamen had onmiddellijk commentaar. ‘Dierenbeulen, kunnen jullie wel! Een bepakte ezel en dan ook nog eens met zijn tweeën erop zitten. Bah, wat een nare mensen zijn jullie’.
 • Uiteindelijk besloten de vader en zoon dan maar beiden naast de ezel te gaan lopen. Het eerste commentaar dat zij kregen was:'het is toch ongelooflijk! Hebben jullie een ezel om op te gaan zitten, gaan jullie er allebei naast lopen’.

Wanhopig hebben ze uiteindelijk de ezel maar op de rug genomen.

Hoogsensitief?

De Steven heeft tal van artikelen geschreven over hoogsensitiviteit. Lees al onze artikelen over hooggevoeligheid. 

Artikelen over hooggevoeligheid

Hoogsensitief en pleasegedrag

Hoogsensitieve personen hebben soms nog meer dan andere mensen de neiging om te pleasen.  Hoe dat komt? Ze voelen de behoeften van de ander zeer intens aan.

 • Waar komt uw pleasegedrag vandaan?

  HSP en PleasegedragAls HSP'er is het niet altijd even makkelijk om met kritiek om te gaan. Het lijkt alsof de kritiek van anderen harder binnenkomt omdat u de dingen om u heen intens ervaart. Hooggevoelige mensen hebben de neiging kritiek op taken of werk uiterst persoonlijk te voelen.

  Vaak heeft dit te maken met de hoge normen en waarden die je als HSP'er nastreeft. Het is niet altijd mogelijk aan deze normen en waarden te voldoen maar toch wilt u dit graag. Lukt dit niet, dan voelt het als falen.

  Doordat u de lat zo hoog legt is uw pleasegedrag ook direct te verklaren. Vaak ben je zo bang om dingen fout te doen of om kritiek te krijgen dat je de ander gaat pleasen. Alles beter dan het krijgen van kritiek ...

 • Stemmingen van anderen aanvoelen

  Volwassenen en kinderen met een hooggevoelig karakter voelen stemmingen van anderen goed aan. Hierdoor zijn ze vaak erg goed in staat om anderen een stukje comfort te bieden.  Doordat u zo goed voelt wat een ander nodig heeft, biedt u gemakkelijk een luisterend oor. Dit is een mooie eigenschap van HSP'ers.

  Er is echter een MAAR ... vaak voel je iets al aan voordat een ander hier zelf notie van neemt. Hierdoor kan het zijn dat je er naar neigt de situatie voor de ander te verzachten door te pleasen.

 • Overlevingsstrategie: zolang je maar niet opvalt

  Een HSP'er heeft vaak de neiging om op de achtergrond te blijven. Herkent u dat? Wilt u liever ook niet in het middelpunt van de belangstelling staan? Dat is begrijpelijk. Het heeft echter ook een keerzijde. Wanneer u voor uzelf gaat staan stapt u naar de voorgrond en gaat u staan voor wie u bent. Omdat u andere normen en waarden hanteert dan 'anderen' betekent dit dat u opvalt. Hebt u echter weinig zelfvertrouwen, dan bent u eerder geneigd uw mond te houden en u aan te passen aan de ander.

 • Gevolgen

  Het gevolg van pleasegedrag is dat u zichzelf compleet wegcijfert. U leeft niet meer naar uw waarden en normen. Uw leven wordt bepaald door de goedkeuring van de ander. Krijgt u een compliment, dan kan uw dag niet stuk. Is een collega net met het verkeerde been uit bed gestapt, dan wordt uw complete dag hierdoor bepaald.

  Herken u zich in bovengenoemde voorbeelden? Leuk, dit is namelijk de eerste stap in uw bewustwordingsproces. De signalen laten zien dat je u de  mogelijkheid hebt om uw eigen leven in te vullen.

 • Zo geeft u invulling aan jouw eigen leven

  Wanneer u bang bent voor kritiek is het raadzaam in de oren te knopen dat kritiek maar zelden persoonlijk is. Het heeft niets met u te maken. Het zegt iets over de ander. (Dat geldt andersom overigens ook). Krijgt u een volgende keer met kritiek te maken dan kunt u dit als uitgangspunt nemen.

  Waarom wil ik anderen pleasen? HSP en hooggevoelig

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens