Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Blokkeren of dichtklappen tijdens een gesprek

Blokkeert u soms in gesprekken of hebt u het gevoel dat u dichtklapt? U weet niet meer goed wat u moet zeggen? En is dat altijd het geval? Wilt u met dit leerdoel aan de slag?

Blokkades voorkomen tijdens gesprekken?

Wilt u voorkomen dat u dichtklapt tijdens gesprekken en wilt u gericht werken aan uw eigen leerdoelen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Maatwerktraining Assertiviteit

Wat gebeurt er precies?

Dichtklappen of blokkeren tijdens een gesprekHet kan u tijdens een gesprek maar zo overkomen: u weet niet meer wat u moet zeggen. U blokkeert als het ware. Er gebeurt iets waardoor u met de mond vol tanden staat. Achteraf zegt u: had ik dit maar gezegd, had ik dat maar gezegd. Maar op zo'n moment lijkt het erop alsof u niet meer goed kunt nadenken. Iemand vertelde: 'Toen me dit een paar keer overkomen was, merkte ik dat ik er heel erg onzeker van werd. Ik was bang dat het weer zou gebeuren en precies........ dat gebeurde ook. Het had invloed op mijn zelfvertrouwen en zelfrespect'.

Wanneer gebeurt het?

Dat is een interessante vraag. Deze vraag kunnen wij voor u niet invullen omdat wij u niet kennen. Maar inmiddels weten wij uit onze praktijk dat het niet altijd gebeurt. Soms. En wanneer is soms? We kunnen dat voor u niet invullen maar wel een paar voorbeelden geven. Soms gebeurt het:

  • wanneer u tegen iemand opkijkt bijvoorbeeld een leidinggevende of iemand die meer gestudeerd heeft
  • wanneer u afhankelijk van iemand bent
  • wanneer er veel van het gesprek afhangt en u spanning ervaart (bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een belangrijke presentatie)
  • wanneer iemand meer kennis bezit
  • wanneer iemand zeer dominant of nadrukkelijk aanwezig is
  • wanneer iemand verbaal zeer vaardig is

Weerstand: teruggetrokken

Dichtklappen tijdens een gesprek kan ook een soort van weerstand zijn. Op zichzelf wil hij/zij zijn/haar mening wel geven maar om de een of andere manier voelt hij/zij zich niet veilig. Het gesprek loopt stroef, er vallen stiltes en de sfeer raakt gespannen. De teruggetrokkenheid uit zich in bijvoorbeeld ‘ongeïnteresseerdheid, vermijden van oogcontact, vragen nauwelijks beantwoorden of zwijgzaamheid’.

Voor de ander is het heel verleidelijk om nog meer vragen te gaan stellen, om er de informatie als het ware uit te trekken. Het punt is dat je dan de teruggetrokkenheid bevordert. Teruggetrokkenheid kan bij de ander agressie oproepen waardoor je samen in de indirecte weerstand komt. De agressie bevordert de teruggetrokkenheid en andersom. Eigenlijk zit je dan in een neerwaartse spiraal.

Weerstanden herkennen bij uzelf en anderen

Gevolgen

De gevolgen zijn voor uzelf zeer vervelend. Uw gevoel van eigenwaarde zal er niet door stijgen en uw zelfvertrouwen wordt er niet groter door. Maar het gevaar is dat u door de situatie in iets toestemt wat u eigenlijk helemaal niet wilt. En achteraf hebt u daar spijt van. Het levert gevoelens van frustratie op of boosheid op uzelf.

Tips

We kennen uw situatie niet maar we geven u toch een paar tips:

  • Hoe vaker u dit overkomen is, hoe groter de angst dat u dit tijdens een volgend gesprek weer overkomt. Een strategie die mensen zich vaak eigen maken is om een gesprek heel goed voor te bereiden. Op zich is dat ook goed maar……………. Daardoor gaan ze té strak het gesprek in. Ze oefenen als het ware alle vragen die ze kunnen krijgen. Maar als het gesprek even anders loopt dan zijn ze van de kaart. Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk maar u kunt niet alles weten en voorbereiden.
  • U voelt een dergelijke situatie aankomen. U voelt dat de onzekerheid over u heen walst. Laat u op zo´n moment nooit in de hoek drukken maar neem een time-out. 'Meneer vindt u het goed dat ik daar even op terugkom?'. Dan kunt u even voor uzelf de boel op de rij zetten of met iemand sparren waar u vertrouwen in heeft.
  • Probeer ontspannen het gesprek in te gaan. Wat kan u overkomen? Wat hebt u te verliezen? Hoe meer druk u uzelf oplegt, hoe eerder de kans dat u weer blokkeert.

Helpt een vaardigheidstraining gericht op gesprekstechnieken?

Nee! Want u blokkeert immers niet altijd en in ieder gesprek. Blokkeert u ook tijdens een gesprek met uw ouders, uw partner of uw kinderen? Nee? Dat betekent dat u vaardig genoeg bent. Anders zou u er tijdens ieder gesprek last van hebben. Soms......... blokkeert u. Coaching gericht op het doorbreken van de vicieuze cirkel zal u helpen!

Verwant leerdoel

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens