Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Nieuwe contacten aangaan: moeilijk voor u?

Nieuwe contacten aangaan, nieuwe mensen leren kennis of nieuwe vrienden leren kennen: vindt u dat moeilijk? Voelt u zich onzeker bij het aangaan van sociale contacten terwijl u wel behoefte hebt om uw vrienden of kennissenkring uit te breiden?

Contacten aangaan moeilijk

Wat voor gedrag vertoont u?

Wanneer u herkent dat het aangaan van sociale contacten moeilijk voor u is, dan is de vraag welk gedrag bij u past. We noemen een aantal zaken en wellicht is het goed dat u aankruist welk gedrag bij u past:

 • U hebt de neiging contacten te vermijden
 • Wanneer u buiten loopt op straat en u ziet nieuwe mensen dan vindt u het minder fijn als ze te dichtbij komen
 • Wanneer u de buurman of buurvrouw naar buiten ziet komen dan gaat u gauw naar binnen: u ziet er tegenop om een praatje te maken
 • Wanneer mensen het gesprek met u aangaan weet u zich geen houding te geven of bent u bang wat terug te zeggen
 • U let voortdurend op wat u zegt en u bent bang om wat verkeerds te zeggen
 • U voelt zich onhandig bij het aangaan van gesprekken
 • U vindt het moeilijk om het gesprek gaande te houden

In groepen en bij partijen

Liesbeth vertelde: ‘Wanneer ik voor mijn werk naar een bijeenkomst moet of evenement dan krijg ik het al warm. Mensen staan met elkaar te praten in een groep en wat moet ik doen. Op zo’n moment weet ik niet hoe ik me gedragen moet. Is het opdringerig als ik erbij ga staan? En wanneer ik erbij ga staan moet ik dan wat zeggen? Hoe open ik het gesprek? Of hoe hou ik het gesprek gaande?’.

Jaap vertelde: ‘Op verjaardagspartijen  heb ik last van deze vorm van sociale angst. Hoe hou ik het gesprek gaande en hoe kun je die ongemakkelijke stiltes vermijden? Als ze mij wat vragen dan ben ik veel te kort in mijn antwoorden. Wanneer ze bijvoorbeeld vragen: hoe was je vakantie, dan geef ik als antwoord dat het leuk was. Anderen hebben dan een half uur nodig om te vertellen waar ze geweest zijn. Maar mijn gesprek is weer ten einde. Volgende onderwerp. Tsjaaa!’.

Wat wilt u leren?

Wat u wilt leren is:

 • Een spontane open houding richting andere mensen ongeacht of u ze kent of niet
 • Een positieve houding waarbij u toegankelijkheid uitstraalt voor de ander
 • Contacten maken op een gemoedelijke wijze

Oorzaken

We noemen een aantal mogelijke oorzaken waarom u het aangaan van contacten moeilijk zou kunnen vinden. Bekijkt u ze maar eens rustig en onderzoek eens wat u denkt dat de oorzaken kunnen zijn. Een paar voorbeelden:

 • U bent iemand die de kat graag uit de boom kijkt, u hoeft niet zozeer vooraan te staan in de rij en om als eerste contact met iemand te leggen is voor u een hele stap
 • U bent van nature introvert, wellicht een beetje gereserveerd of terughoudend: zodra u vertrouwen ervaart merkt u dat u wat losser wordt of wat ontdooit
 • U merkt dat u gebrek hebt aan sociale vaardigheden: u kunt ook gewoon niet bedenken hoe het moet
 • U hebt een vorm van faalangst: u bent bang dat mensen u raar vinden of u  afwijzen
 • U hebt weinig zelfrespect: u vindt dat u er niet goed uitziet of dat u moeilijk praat
 • Van huis uit waren ze bij u niet zo vlot in het leggen van contacten. U hoort bij de categorie: wij zijn maar gewone mensen.

Gevolgen

We noemen enkele gevolgen:

 • Het levert u een ontevreden gevoel op omdat u weer een contact hebt vermeden of omdat u het contact niet bent aangegaan terwijl er wel een mogelijkheid was
 • U voelt zich onhandig en u merkt dat u nerveus wordt wanneer u aangesproken wordt
 • Uw zelfbeeld wordt er niet beter op want u zit in een vicieuze cirkel

Wat is er aan te doen?

Voorafgaand aan de vraag: wat is er aan te doen is er een andere vraag. De vraag is: is er wat aan te doen? Ons antwoord: jazeker! Het begint met het doorbreken van een vicieuze cirkel die doorgaans weinig met vaardigheden heeft te maken. Het is namelijk ook een gedragspatroon om op een bepaalde manier te reageren bij contacten. Wat die cirkel is? Door het contact te vermijden, krijgt u geen vertrouwen in uzelf en hoe minder vertrouwen u hebt in uzelf hoe moeilijker het voor u wordt om te doen.

Omgekeerd geldt het ook: door te doen krijgt u vertrouwen naarmate uw vertrouwen groter wordt, zal DOEN gemakkelijker voor u zijn.

Gerichte training en coaching

Gerichte training en coaching kan u helpen middels een kort traject om de vicieuze cirkel te doorbreken. Let op: denk in kleine stapjes en verwelkom iedere progressie. Uzelf overvragen werkt averechts.

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens