Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Herkauwer: is dat uw talent?

Herkauwer

Bent u een herkauwer? Past het talent van herkauwer bij u? Of hebt u nog niet eerder ontdekt dat dit een talent is wat bij u past? Dan is het zaak om de kenmerken van de herkauwer eens nauwkeurig te onderzoeken.

Betekenis en definitie

Wanneer u een herkauwer bent:

 • dan mag u graag de tijd en rust nemen om alle opgedane indrukken nog eens de revue te laten passeren (gesprekken, gebeurtenissen, ontmoetingen)
 • vindt u het fijn om nog eens na te denken en na te voelen over wat zich heeft voorgedaan
 • komt u in die rustmomenten soms ook nog tot andere ideeën, andere strategieën
 • ziet u opeens nog andere invalshoeken die u van tevoren niet had bedacht
 • vindt u woorden voor bepaalde zaken bij uzelf of bij anderen terwijl u die woorden daarvoor niet had kunnen bedenken
 • evalueert u graag en reflecteert u op uzelf: sterke en zwakke punten

De kracht van herkauwen is dat u er als het ware nog eens een nachtje over slaapt en daardoor soms tot andere inzichten of oplossingen komt.

Samen met anderen

Herkauwers vinden het doorgaans ook wel fijn om samen met anderen te herkauwen. Dat wil zeggen: ze vinden het wel belangrijk te horen wat anderen vinden van de situatie of ze hechten aan feedback op eigen functioneren en gedrag. Over het algemeen mogen we wel graag met anderen nadenken over zichzelf.

Herkent u het?

Herkent u het talent van herkauwen? Dit talent is belangrijk bij beroepen waarbij voortdurend reflectie op de eigen professionele beroepshouding nodig is en waar u met anderen kunt sparren over professioneel handelen. Bedenk dan in wat voor soort werk dit van belang is. Of in welke omgeving u dit talent goed kwijt kunt.

Waar ligt uw kracht?

Een kracht van u is o.a. zorgvuldigheid. U komt niet ‘maar zo’ of ‘zomaar’ met een oordeel over een situatie of een persoon. Mits u de tijd krijgt, hebt u er goed over nagedacht, alle alternatieven onder de loep genomen, alvorens u tot een keuze komt. U komt vaak zelf tot oplossingen of u komt samen met anderen tot oplossingen ook bij moeilijkere en complexe situaties.  

Wat is uw aandachtspunt?

Waar uw kracht ligt, daar ligt ook uw zwakte of uw persoonlijke vraagstuk. Valkuilen die bij het talent herkauwer horen zijn:

 • U stelt zich te kwetsbaar en wellicht soms naief op. Dat wil zeggen u vertelt teveel of misschien wel alles waardoor anderen misbruik kunnen maken van uw openhartigheid.
 • U ziet soms meer dan wat u kunt verwoorden waardoor anderen u niet altijd begrijpen.
 • U hebt wel eens de neiging zaken voor anderen in te vullen zonder dat u geverifieerd hebt of dit klopt. Met andere woorden: u bent soms niet geheel vrij van aannames.  
 • U slaat wel eens door naar malen en piekeren waardoor u besluiteloos of passief wordt.
 • Soms denkt u wel eens teveel en komt u maar niet tot handelen.
 • U laat zich wel eens teveel leiden door wat anderen van u vinden of door wat u denkt dat anderen van u vinden.
 • U bent wel eens teleurgesteld doordat u er achter komt dat niet iedereen behoefte heeft om allerlei situaties nog eens te herkauwen.

Wat is talent?

Bij het beschrijven van dit talent hebben we ons laten inspireren door de junior toolbox ‘ik kies voor mijn talent'.

Dit artikel is geschreven in de serie: wat is talent?

Wat is talent?

Talentontwikkeling

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a. individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement en binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Talentontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach