Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Doordenker? Een talent wat bij u past?

Bent u een doordenker? Is dat uw talent? Dan bent u vast iemand die de voors en tegens goed afweegt, alvorens u met een uitspraak, mening of oordeel komt over een situatie. In dit artikel gaan we in op het talent van de doordenker. Waar ligt de kracht en waar ligt de schaduwzijde of valkuil?

Doordenker talent

Definitie en betekenis

Aan de hand van kenmerken van een doordenker proberen we tot een definitie te komen. We noemen er een paar. Een doordenker:

 • komt beslagen ten ijs en heeft vaak goed nagedacht over een bepaald onderwerp
 • zegt niet maar zo wat maar is doordacht en weloverwogen in zijn/haar uitingen
 • is genuanceerd in zijn/haar afwegingen en heeft niet maar zo een mening klaar liggen
 • zal niet snel primair reageren op bepaalde situaties
 • begrijpt bij meningsverschillen tussen partijen vaak zowel de ene als de andere partij

Praktijksituatie

Fietsend van uw werk naar huis laat u de dag de revue passeren. Uw gedachten gaan terug naar de toch best wel heftige discussie tijdens de vergadering. De werkgroep duidelijkheid en structuur heeft bedacht dat alle documenten onder de loep moeten worden genomen.  Alle documenten moeten bekeken worden op inhoud, gemaakte afspraken en besluiten. De leidinggevende vindt het goed plan. Volgens de leidinggevende kun je nooit zorgvuldig genoeg zijn als het gaat om het bieden van duidelijkheid en structuur. Duidelijkheid en structuur geeft in een organisatie.

 • Discussie en groepsvorming

  In de wandelgangen wordt onderling heftig gediscussieerd over de zin en onzin van dit hele verhaal. Gelijkgestemde collega’s zoeken elkaar op. Vinden en versterken elkaar in hun mening. Er worden allerlei beweegredenen aangehaald waarom het opnieuw bekijken van documenten zinvol of niet zinvol is.

  De werkgroep duidelijkheid en structuur heeft het punt op de agenda gezet. Het één en ander zal worden toegelicht.  Tijdens de uitleg ontstaat er een discussie tussen beide partijen. Er ontstaat een soort van tweestrijd en er ontstaat groepsvorming of kampen binnen het team. De discussie loopt zo hoog op dat een aantal collega’s boos de vergadering verlaten. De werkgroep blijft verbijsterd achter.  

 • Uw rol

  In de hele vergadering hebt u niets gezegd, alleen maar aangehoord. U begrijpt beide partijen wel. Enerzijds: is het fijn om duidelijkheid en structuur te hebben. Het biedt een kader en geeft houvast. Anderzijds: het is ook ontzettend veel werk om alle documenten weer opnieuw bij langs te gaan. Het kost veel tijd die je ook anders kunt besteden.

 • Wat wilt u nu? Waar staat u voor?

  Het kan u niet zoveel schelen. Het maakt u niet uit. U begrijpt beide partijen wel. Op zulke momenten bent u zich erg goed van uzelf bewust. U hebt niet direct een mening klaar. U zegt niets en u bemoeit zich niet met de discussie.

Zelfbespiegeling

Soms voelt u zich een watje. Soms baalt u enorm van uzelf. Hoe kan het dat iedereen een mening heeft behalve u? Bent u dan werkelijk zo besluiteloos?

Tijdens het fietsen flitsen er allerlei verschillende negatieve gedachten door u heen. Eenmaal thuis is de discussie voor even uit uw hoofd totdat u ’s avonds naar bed gaat en de gedachten terugkomen. Nu weet u wel wat u had moeten zeggen. Waarom hebt u dit niet eerder bedacht? Is dit een herkenbaar verhaal voor u? Vindt u het ook lastig om direct een mening te vormen? Weet u achteraf heel goed wat u had moeten zeggen? Het kan zomaar eens zijn dat u een doordenker bent.

Waar ligt uw kracht?

Wanneer het talent doordenker bij u past, beschikt u waarschijnlijk over een aantal kwaliteiten. We noemen een paar kwaliteiten die passen bij dit talent:

Aandachtspunten

Waar uw kracht ligt, daar ligt ook uw zwakte of uw persoonlijke vraagstuk. Valkuilen die bij het talent van doordenker horen zijn:

Uw talent ontwikkelen

Wilt u uw talent ontwikkelen of verder door ontwikkelen? De kunst is om uw kracht te benutten en de zwakte (valkuilen) te vermijden. Dat kunt u leren! Vooral door de balans tussen hoofd, hart en handen te ontdekken.

Wat is talent?

Bij het beschrijven van dit talent hebben we ons laten inspireren door de junior toolbox ‘ik kies voor mijn talent'.

Dit artikel is geschreven in de serie: wat is talent?

Wat is talent?

Talentontwikkeling

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a. individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement en binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Talentontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach