Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Triggers tijdens het rouwproces

Soms denken we dat we door het rouwproces heen zijn. Dat we alles goed verwerkt hebben en dat we het definitief een plaatsje hebben gegeven. We zijn er klaar voor het leven weer op te pakken. Klaar om nieuwe stappen te zetten, klaar om de toekomst open tegemoet te treden. Maar dan gebeurt er iets en zit je ineens weer midden in de rouw. Dat kan getriggerd worden door verschillende gebeurtenissen.

Rouw en jaarlijks terugkerende triggers

Met triggers wordt bedoeld dat de rouw terugkomt bij bijvoorbeeld een verjaardag of huwelijksjubileum. Ook een trigger kan zijn het wisselen van de jaargetijden. De overledene hield bijvoorbeeld enorm van het herfstseizoen. Ook een sterfdag kan jaarlijks weer het gevoel van rouw oproepen. De prikkels komen ieder jaar terug

Rouw en eenmalige triggers

Dit soort rouw komt slechts een maal terug in jouw leven. Je kunt een gevoel van rouw krijgen als je dezelfde leeftijd bereikt als de overledene. Of je had afgesproken om op jouw 65ste verjaardag een wereldreis te maken. Kortom, deze rouw komt “slechts ”eenmaal voor in jouw leven. Deze, voornamelijk, gebeurtenissen en mijlpalen kunnen jouw leven behoorlijk op de kop zetten en je weer opnieuw in rouw laten belanden.

Soorten rouw

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Rouw die zich af en toe laat zien

Deze laatste categorie duikt meestal onverwachts op en maakt het daarom ook moeilijk om van weg te blijven. Deze rouw laat zich zien bij het horen van een favoriet liedje van de overledene. Of je ruikt de geur van een heerlijk gerecht dat de overledene zo heerlijk kon koken. Of je wordt door een tafereel op straat herinnerd aan een mooie gebeurtenis uit jouw leven. Allemaal dingen die onverwachts gebeuren en die je behoorlijk uit jouw evenwicht kunnen brengen.

Wat kun je zelf doen om deze rouw het hoofd te bieden?

Allereerst moet je voor jezelf erkennen dat deze rouw er mag zijn. Ook al dacht je dat je het een plaatsje had gegeven en voel je je misschien weer erg terneergeslagen, deze gevoelens zijn heel gewoon. Dit gevoel mag er echt zijn en het betekent zeker niet dat je weer helemaal terug bij “af” bent.

Probeer op dit soort dagen en gebeurtenissen om iets te gaan doen. Zorg voor afleiding. Het zorgt dat je jouw aandacht ergens anders op richt. Zeker jaarlijks terugkerende triggers kunnen het je heel erg lastig maken. Denk eens na hoe je deze dag een andere invulling kunt geven, maar zorg ervoor dat jouw verwachtingen niet al te hoog zijn, want het blijft een pijnlijke dag. Wees hierin realistisch. Zelfs na jaren kan het gevoel van rouw nog optreden. Het mag er zijn. Zolang het je maar niet belemmert om toch door te gaan. Heb je het gevoel dat je toch weer in dat gevoel blijft hangen? Praat erover. Het kan soms enorm opluchten om over jouw rouw te praten. Zoek iemand bij wie je je vertrouwd voelt. En met wie je in alle openheid over jouw verdriet kunt praten.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.