Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Communicatie bij rouw en verlies

Communicatie speelt een belangrijke rol tijdens het rouwproces en bij een verlieservaring. Als je een verlies ervaart, voelt het vaak alsof je op een eilandje zit. Dat komt omdat je vol in jouw verdriet en emoties zit. Je voelt je ook niet verbonden met jouw omgeving omdat je midden in jouw rouwverwerkingsproces zit. Eenzaamheid ligt vaak op de loer bij een verlies. In het begin blijven mensen wel komen, maar na verloop van tijd geven zij het op en wordt het stil. Heel stil.

Rouw en verbinding

Toch is de werkelijkheid in de meeste gevallen anders. Over het algemeen is het zo dat we wel degelijk sociale contacten hebben. Dat kunnen familieleden zijn, buren, collega’s of vrienden.

Juist in een rouwproces is het belangrijk met anderen contact te blijven houden. Niemand kan een verlies helemaal in zijn of haar eentje verwerken. Zeker als er een geliefde wegvalt, valt ook jouw steun en toeverlaat weg. Je hebt juist dan steun van anderen nodig. Zo krijg je ook weer het gevoel nodig te zijn en ertoe te doen. Je ervaart weer verbondenheid met een ander.

Zeker in het begin na een verlies is er vaak een behoefte om alleen te zijn. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om contacten te blijven houden. Anders loop je de kans te vereenzamen en in het rouwproces te blijven hangen.

Rouw is geen ziekte maar kan wel leiden tot verzuim

Rouw is een volstrekt natuurlijk proces en dus geen ziekte. Toch kan rouw leiden tot ziekteverzuim. Meer lezen over ziek door verlieservaring

Communicatie bij verlies en rouw

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Rouwverwerking op de werkvloer

Als er een verlies optreedt in de privésfeer van jouw werknemer is het belangrijk dat deze de ruimte krijgt om dit verlies te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld een overlijden zijn, een echtscheiding of het verlies van gezondheid. Heel vaak veroorzaakt een rouwproces ziekteverzuim. Ook is het mogelijk dat jouw werknemer niet of nauwelijks werkplezier heeft met alle gevolgen van dien. Jouw werknemer kan zich anders gedragen. Hij/zij kan bijvoorbeeld ongeïnteresseerd lijken en doet het  werk vanuit automatisme. Voor jou als werkgever is het belangrijk dat je dit tijdig signaleert. Een rouwproces kan veel onzekerheid voor jouw werknemer met zich meebrengen, maar ook angst, verdriet, boosheid of ontkenning. Het gedrag van deze werknemer beïnvloedt dan ook de werksituatie van zijn/haar collega´s. Juist daarom is het belangrijk dat ook zij betrokken worden bij het rouwproces van deze naaste collega. Goede informatie over het verwerkingsproces kan hierbij van grote waarde zijn.

Rouw en ruimte

Geef jouw werknemer alle tijd voor het rouwproces. Het kost tijd om weer grip te krijgen op het leven. Toch is het erg goed voor de verwerking van het verlies dat de werknemer in contact blijft met zijn/haar werkgever en collega´s. Een gedeeltelijke werkhervatting met een goede begeleiding van leidinggevende en collega´s door een coach rouw en verliesverwerking kan helpen om meer structuur en houvast te geven. Dit voorkomt dat de werknemer in een sociaal isolement komt en contact met zijn omgeving verliest. Hierdoor kan vaak langdurig ziekteverzuim worden voorkomen. Sociale steun is voor een goed verwerkingsproces heel belangrijk voor jouw werknemer. Lees ook: tips voor collega in het rouwproces!

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.